Lai virtuve būtu ērta, racionāla un ietilpīga, projektējot jaunu virtuvi, “ab virtuves” vadītāja, interjera arhitekte, Lolita Jumiķe iesaka pievērst uzmanību “must have” lietām jeb kam noteikti jābūt virtuvē.
Kādreiz virtuvē bija plīts, izlietne un stāvēja liels galds, uz kura tika griezts, mīcīts, rullēts, kārtots. Uz galda noritēja gan gatavošanas process, gan pats ēšanas process. Pēdējos 50 gadus, līdz ar iebūvētās virtuves ienākšanu, galdu aizvietoja darba virsma ar izlietni un iebūvēto plīts sildvirsmu. Lai virtuve būtu ērta, starp izlietni un plīts virsmu jābūt 60-120cm virsmai. Tā būs jūsu galvenā darba virsma, kur gatavosiet. Uz šīs virsmas pietiks vietas eļļas pudelei, biežāk lietojamām garšvielām, dēlītim un pāris bļodām. Ja sienu garums to atļauj, veidojiet vēl papildus darba virsmas pirms izlietnes un aiz plīts. Tīrajā zonā vienmēr noderēs virsma kafijas, tējas pagatavošanai, augļu trauku novietošanai.
Lielām ģimenēm, kur gatavošanas procesā iesaistās vairāki cilvēki, ļoti noderēs sala. Virtuves sala ar otru izlietni palīdzēs nekrustoties “pavāru” ceļiem, piemēram, kad vienam jāmazgā un jāmizo kartupeļi, bet otram jāgatavo deserts vai dzērieni.
Atvilktņu bloki ir ļoti praktiski un ērti ikdienas lietošanai, lai uzturētu virtuvi kārtībā, neaizkrautu ar šķīvjiem galdus, atklātus plauktus.
“ab virtuves” ieteiktā virtuves sistēma “programma minimums” - 1 skapis ar 3 atvilktnēm platumā no 60 līdz 100cm. Augšpusē – zemā atvilktne galda piederumiem un virtuves piederumiem (zupas karotēm, koka lāpstiņām, nažiem u.c.), kā arī 2 augstās atvilktnes. Vidējā var uzglabāt lielos šķīvjus, deserta šķīvjus, bļodiņas, zupas šķīvjus. Apakšējā atvilktnē – katlus un pannas.
Vēl ērtāks variants - 2 atvilktņu bloki platumā 80 - 90cm. Mazāka auguma cilvēkiem atvilktnēs būs ērti glabāt arī krūzes.
Katra virtuves sadzīves tehnikas ierīce pilda savu darbu un ir neaizvietojams asistents Tavā virtuvē.
Speciāliste no tehnikas vēlas izcelt trauku mašīnu un cepeškrāsni. Viņasprāt, modernam cilvēkam šīs gudrās ierīces ļoti palīdz ikdienas darbos:
Trauki no trauku mašīnas “iznāk” perfekti tīri un spīdīgi, katlu un pannu dibeni vienmēr kā jauni. Tiem, kas ikdienā lieto trauku mašīnu, grūti iedomāties, kā var iztikt bez tās. Turklāt trauku mašīna ir neaizstājams palīgs cilvēkiem ar jutīgu ādu, kuriem netīro trauku mazgāšana var sagādāt arī redzamas un jūtamas ādas problēmu raizes.
“Man pašai ļoti patīk gatavot ēdienu cepeškrāsni. Biežāk izvēlos cept zivi, dārzeņus, gaļu cepeškrāsni, nevis uz plīts virsmas. Sakārtoju produktus piemērotā traukā, mazliet olīveļļas un garšvielu, piemeklēju piemērotu programmu, uzlieku taimeri un varu darīt citus darbus, kamēr cepeškrāsns gatavo maltīti. Visbiežāk lietoju funkcijas “Konvekcija”, “Mazo gabalu grils”, “atkausēšana”. Gatavošanas process cepeškrāsnī ir tīrāks un veselīgāks!” stāsta Lolita.
Uzvaras gājienu svin indukcijas virsmas. Tās ir:
1) ļoti “paklausīgas” – acu mirklī izmaina faktisko karstuma režīmu;
2) ļoti ātras – ātri uzvāra ēdienu līdz 100 grādu temperatūrai;
3) ļoti tīras – maz un reti jākopj.
Neaizmirstiet par tvaika nosūcēju! Pilnīgi iebūvēts nosūcējs ar atbilstošu jaudu būs vislabākais risinājums kompaktām virtuvēm. Tvaika nosūcēja efektivitāte ir atkarīga no pareiza savienojuma pie gaisa vadiem vai ar ogļu filtriem.
Mūsdienās bez elektrības virtuvē neiztikt! Noteikti jāpārdomā rozešu izvietojums, kā arī daudzums. 3 – 6 elektriskās rozetes virs darba virsmas ir optimāli labākais rozešu skaita daudzums, kas noteikti būs izmantojams. Ikdienā 2-3 rozetes būs aizņemtas ar kafijas aparātu, tējkannu, tosteri, bet vēl 2 ir jābūt viegli pieejamam virs darba virsmas, lai var izmantot mikseri, blenderi, gaļa maļamo mašīnu vai kaut vai lādēt paralēli saviem virtuves darbiem telefonu.
Neaizmirstiet ierīkot komfortablu apgaismojumu virs darba virsmas. Visbiežāk to iebūvē zem piekārtajiem sienas skapjiem. Apgaismojuma virtuvē nekad nav par daudz! Ir krietni ērtāk un patīkamāk gatavot ēst, ja ēdiens gatavošanas procesā ir pietiekami labi apgaismots no visām pusēm ar gaismas stariem, kas krīt tieši uz darba virsmu.
Traukus un pārtiku būs ļoti ērti glabāt skapī-bufetē, kuras augstums ir apmēram 2m.
Pieņemts, ka trauku un pārtikas glabāšanai tiek izmantoti augšējie, pie sienas piekārtie skapji. Bet realitātē, mēs varam aizsniegt tikai pirmos 2 apakšējos plauktus, augšējos tiek novietotas reti izmantojamas lietas, par kuru eksistenci mēs pat piemirstam. Tādēļ racionālāk traukus un produktus glabāt acu līmeni, kur plauktu saturs būs labi pārredzams un viegli aizsniedzams. Papildinot šādu skapi ar stiklotām durvīm un iekšējo apgaismojumu iegūsim skaistu bufeti.
Lolita Jumiķe īpaši uzsver galda nepieciešamību virtuvē: “Vienmēr esmu rosinājusi atrast vietu ēdamgaldam, lielam vai mazam, apaļam vai kantainam. Ēdamgalds ir mājas simbols un satikšanās vieta. Pie galda tuvi cilvēki sanāk kopā, atgriežoties no ikdienas gaitām, sarunājas, skatās viens otram acīs, dalās ar emocijām un piedzīvoto. Atceraties brīnišķīgo odu galdam no Fransisas Mejas “Zem Toskānas saules”: “Vakariņām vajadzīgs garš tavola. Esmu vienmēr domājusi par šo galdu, apsvērusi tā izskatu un prasības. Ja es būtu bērns, man patiktu pacelt galdautu un palīst zem galda, kur es varētu paslēpties un klausīties pieaugušo smieklos, lūkoties uz ceļiem un kurpēm, uz puķainajiem svārkiem, sajust cik stabils un smags ir galds zem ēdiena svara. Vienā galā tam stāv liela vāze, kur salikti ziedi, kas tobrīd ir dārzos. Platumā galdam jābūt tik ērtam, lai varētu pasniegt cits citam ēdiena traukus un nolikt tos uz galda un lai vidū pietiktu vietas vīna pudelēm. Ja galds ir pietiekami garš, visu var uz tā uzlikt uzreiz un nevienam nav jāskraida uz virtuvi un atpakaļ. Tad galds kalpo savam galvenajam mērķim – ilgstošām maltītēm, kas liek domāt par mieru, vieglumu un brīvību. Tu esi pats sev ciemiņš.”